Biografie

Fotograaf: Bruno Bonansea


De jonge Nederlandse violiste Quirine Scheffers studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag achtereenvolgens bij Theodora Geraets en Peter Brunt en behaalde het masterdiploma met onderscheiding. Zij vervolgde haar studie bij Krzysztof Węgrzyn in Hannover en Charles-André Linale in Utrecht.

Quirine nam deel aan verscheidene masterclasses  bij vooraanstaande pedagogen als: Zakhar Bron, Herman Krebbers, Maurizio Fuks en Thomas Brandis. In kamermuziekverband werd ze gecoached door leden van het befaamde Amadeus, Borodin en Juilliard Quartet. Tevens kreeg ze de kans om samen te werken met gerenommeerde componisten als György Kurtag en Sofia Goebaidoelina.

 

Als voormalig eerste violiste van het Rubens Kwartet was ze prijswinnaar van vele internationale concoursen waaronder “Prague Spring” en “Schubert en Modern” te Graz. Het kwartet ontving tevens de prestigieuze “Kersjes van de Groenekan prijs”en de de “Philip Morris Finest Selection”

 

Quirine Scheffers trad zowel solistisch als in kamermuziekverband op in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, De Tonhalle Zürich en het Konzerthaus en de Filharmonie in Berlijn. Concerttournees volgden naar Frankrijk, Italië, Portugal, Engeland, Slovenië, Roemenië en Polen. Haar vaste kamermuziekpartners zijn: Izhar Elias, Gwyneth Wentink en Lars Wouters van den Oudenweijer.

 

Quirine is regelmatig te gast bij het Orlando Festival, Peter de Grote Festival, Storioni Festival, Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern Festival (D), in samenwerking met musici als Liza Ferschtman,  Amihai Grosz, Ronald Brautigam en het Borodin Quartet.

 

Sinds 2009 is Quirine primarius van het Daniel Kwartet en violiste van het Brunsvik String Trio

 

 Naast haar concertpraktijk legt Quirine zich toe op het begeleiden van jong talent. Zo werkte ze samen met de bekende vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Ze is ook regelmatig jurylid bij het Prinses Christina Concours en het Nederlands Vioolconcours.

Quirine is sinds 2019 verbonden als docent kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

 

Sinds 2012 is Quirine plaatsvervangend 1e concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voorheen was ze 2e concertmeester van de Radio Kamer Filharmonie. Tevens is ze regelmatig gastconcertmeester bij andere orkesten, zoals het NKO, Antwerp Symphony, het NNO en het Gelders Orkest met wie ze ook solistisch optrad.

 

Quirine bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Battista Guadagnini (1769, Parma).