Nieuwste CD Brunsvik String Trio nu te bestellen via:

www.zefirrecords.nl

Beethoven's complete strijktrio's

Mooie recensies nieuwste CD Brunsvik String Trio

cover € 25,99

Strijktrio’s zijn een beetje de blinde vlek in de programmering van kamermuziek: je hoort ze zelden op het concertpodium. Albrechtsberger, Boccherini, Haydn en Mozart hadden er al de nodige geschreven voordat de jonge Beethoven aan strijktrio’s begon, totdat hij vanaf 1798 strijkkwartetten ging componeren. Dat wil niet zeggen dat zijn strijktrio’s onbeduidende vingeroefeningen zijn. Integendeel, het zijn stuk voor stuk juweeltjes die bol staan van de ingenieuze vondsten. Met Haydn en Mozart als voorbeeld, vloog de geniale Beethoven er met romantisch hedonisme in zijn strijktrio’s vandoor om er iets totaal eigens van te maken. Dat is hem, getuige de sprankelende opname van het Brunsvik String Trio, uitstekend gelukt. Alle leden van dit trio spelen ook strijkkwartet en zijn dus vertrouwd met intiem samenspel, het zoeken naar de ideale klankbalans en het uitdrukken van ‘de allerindividueelste emotie’ in elke afzonderlijke stem. De samenklank van een strijktrio versmelt van nature minder goed, waardoor het extra moeilijk is om de juiste toon aan te slaan. Het Brunsvik String Trio slaagt hierin met vlag en wimpel en zet Beethovens strijktrio’s in frisse tempi uiteen, met heldere fraseringen, levendige contrasten, zangerige lyriek en waar nodig ‘ruwe’ accenten.

Wenneke Savenije (Klassieke Zaken 5-2020)

www.klassiekezaken.nl

CD-recensie Opus Klassiek

 

Brunsvik String Trio 
Het driekoppige ensemble bestaat uit een gemeleerd gezelschap: de violiste Quirine Scheffers komt uit Nederland, de altiste Ásdis Valdimarsdottír uit IJsland en de cellist Michael Stirling uit Engeland. Ik herinnerde me iets soortgelijks van het Lendvai String Trio (hier besproken) dat zich eveneens heeft bekommerd om Beethovens strijktrio's: de violiste is Nederlandse, de altiste Zweedse en de celliste Engels. En evenals het Lendvai speelt ook het Brunsvik als twee godinnen en een god. Het samenspel en de balans zijn volmaakt, de intonatie als om door een ringetje te halen, homogeniteit en frisheid stralen van deze vertolkingen af en de humor - want die vinden we ook bij de 'serieuze' Beethoven! - wordt evenmin geschuwd. Ingetogen, fraai gestileerde lyriek in de langzame delen, beheerst extrovert in de hoekdelen en de scherzi (de term 'menuet' doet geen recht meer aan Beethovens flitsende invallen) en dit alles tevens vervuld van subtiele accenten in frasering en dynamiek. Jakko van der Heijden legde het subliem vast in de Zeeuwse Concertzaal te Middelburg. Een bijzonder goed geslaagd album dat niet alleen zéér welkom is in dit Beethoven-jaar, waarin de soloconcerten en symfonieën traditioneel de boventoon voeren. 

 

 

© Aart van der Wal, oktober 2020

Beethoven - Complete String Trios 

Beethoven: Serenade voor strijktrio in D, op. 8 - Strijktrio nr. 1 in Es, op. 3 - nr. 2 in G, op. 9 nr. 1 - nr. 3 in D, op. 9 nr. 2 - nr. 4 in c, op. 9 nr. 3 

Brunsvik String Trio: Quirine Scheffers, Ásdis Valdimarsdottír, Michael Stirling
Zefir ZEF 9675 • 69' + 78' • (2 cd's) 
Opname: februari & mei 2020, Zeeuwse Concertzaal, Middelburg

www.opusklassiek.nl